Lisansüstü Yeni Program Açılması

Lisansüstü Yeni Program Açılması Teklifi 

Doktora/Sanatta Yeterlilik Programı 

Yüksek Lisans Programı

Tezsiz Yüksek Lisans (Normal, İkinci öğretim veya Uzaktan Öğretim) Açılması Teklifi

(Önerilen program Disiplinlerarası olacaksa kararlarda, program isminde ve ilgili formlarda belirtilmelidir)

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 16.02.2019 tarih ve E-75850160-104.01.04.01-11197 sayılı yazısı gereği Yükseköğretim kurumlarının lisansüstü eğitim programı açmada başvuru yöntemi, 10.02.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanun'un 44'üncü maddesi ile Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği uyarınca; yükseköğretim kurumları bünyesinde lisansüstü program açılması tekliflerinin Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) Akademik Birim Ağacı Yönetim Sistemi (ABAYS) yazılımı üzerinden yapılmasına karar verilmiştir

Üniversitemizin YÖKSİS/ABAYS sistemi üzerinden lisansüstü program açılmasını teklif edebilmesi ve değerlendirilebilmesi için açılış izni verilmiş olan lisansüstü programlardaki asgari öğretim üyesi eşleştirmelerini tamamlaması gerekmekte olup, asgari öğretim üyesi eşleştirmesi tamamlanmayan birimlerin teklifleri değerlendirilmeyerek iade edilecektir. Asgari Öğretim Üyesi Eşleştirmeleri https://yoksi.gov.tr/ Öğrenci İşlemleri/Yeterlilikler/Lisansüstü Programları Yeterlilik Veri Girişi Sekmesinden Yapılabilecektir.

Lisansüstü Program Açılması Teklifinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Öğretim Üyesi Yeterlilikleri
Lisansüstü eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliği çerçevesinde açılacak her bir program için ayrı ayrı olmak üzere aşağıdaki yeterliliklerin sağlanması gerekir.

  • Program açılacak üniversite kadrosunda görev yapmakta olup doktorası veya doçentliği program açılmak istenen alandan olan; açılmak istenen program disiplinler arası ise o alanla doğrudan ilişkili lisansüstü eğitim programında ders verecek öğretim üyeleri olmalıdır.
  • Doktora programı, en az ikisi profesör kadrosunda olmak üzere altı öğretim üyesi, birisinin profesör olması halinde ise en az ikisi doçent olmak üzere üniversite kadrosunda asgari toplam altı öğretim üyesi ile açılabilir. Bu öğretim üyelerinden bir tanesi yabancı uyruklu olabilir.
  • Yüksek lisans programı ise en az ikisi profesör ve/veya doçent unvanına sahip olmak üzere üniversite kadrosunda asgari üç öğretim üyesi ile açılabilir.
  • Doktora programı için söz konusu öğretim üyelerinin, en az dört yarıyıl bir lisans ya da iki yarıyıl boyunca tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması; yüksek lisans programı için ise en az iki yarıyıl boyunca bir lisans programında ders vermiş olması gerekir.
  • Lisansüstü eğitim-öğretim programı açılacak üniversitenin, kütüphane ve laboratuvar gibi yönlerden gerekli yeterliliklere sahip olması gerekir.
  • Hangi yüksek lisans ve doktora programlarında farklı bilim dallarından öğretim üyesi gerektiği hususunda Yükseköğretim Yürütme Kurulu yetkilidir.

Bir Öğretim Üyesi; 1 Yüksek Lisans, 1 Doktora, 1 Disiplinlerarası Programda yer alabilir. Tezsiz Yüksek Lisans programı için sayı sınırı bulunmamaktadır. İsimleri aynı olan programın hem YL hem DR sında yer alabilir üzerinde tek bir program olarak kabul edilir. İsimleri aynı olmak şartıyla bir öğretim üyesi 2 YL/2 DR/2 Disiplinlerarası programda yer alabilir.
Haftalık ders saati yükü 30 saati geçemez.
Tezli Yükseklisans ve Doktora programı için danışmanlık sayısı 14’ ü geçemez
Tezsiz Yükseklisans programları için (Tezli YL ve DR hariç) 16’ yı geçemez

Lisansüstü Program Teklifi
Enstitü bünyesinde temsil edilen Fakültedeki her bölüm aynı zamanda Enstitü birim ağacında Anabilim Dalı olarak temsil edilmektedir. Fakültedeki Anabilim Dalı Enstitü Birim Ağacında temsil edilmemektedir. Bu nedenle Lisansüstü program teklif edilirken (program disiplinler arası değilse) fakültedeki bölüm altında teklif yapılmalıdır. Fakültedeki anabilim dalı/anasanat dalı altında teklif yapılamamaktadır (Tıp, Diş ve Eczacılık fakültesi hariç). Program Yükseköğretim Kurulu Kararı ile kurulup YÖKSİS veri tabanında yer aldıktan sonra programın yürütüleceği Anabilim Dalı ile program eşleştirmesi YÖKSİS veri tabanı üzerinden yapılabilmektedir.  

Disiplinlerarası Program Teklifi

Enstitü bünyesindeki Anabilim/Anasanat Dalı Disiplinlerarası nitelikte olup yeni açılacak program ile birlikte teklif edilebilir. Enstitü bünyesinde mevcut Disiplinlerarası Anabilim Dalı altında da yeni program teklif edilebilir.

Teklif edilen Program Yükseköğretim Kurulu Kararı ile kurulup YÖKSİS veri tabanında da yer aldıktan sonra programın yürütüleceği Anabilim Dalı ile YÖKSİS veri tabanı üzerinden eşleştirme işlemi yapılabilmektedir.
Hazırlanacak teklif dosyasının kontrol amaçlı Eğitim Komisyonu Başkanlığına gönderilmesi iş akışı açısından zaman kayıplarını önleyecektir. Kontrol onayı sonrasında dosyaların dijital kopyalarının “Word” dosyası şeklinde hazırlanarak ve Fakülte/Meslek Yüksekokulu/ Yüksekokul Kurul Kararları ile birlikte öncelikle EBYS üzerinden sonrasında CD ortamında Başkanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.

Başvurular Üniversitemiz Eğitim Komisyonu Koordinatörlüğünce YÖKSİS veri tabanına yüklenecek olup, belirtilen formata uygun olamayan, başvurular işleme alınmayacaktır. 
Hazırlanacak Dosya için Doldurulması Gereken Formlar

Eğitim Komisyonunca uygun bulunan dosya Üniversitemiz Senatosunun onayına sunulur.
Senatodan kabul edilen dosya için Senato Kararı çıktıktan sonra Yazı İşleri Müdürlüğünce Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na EBYS üzerinden üst yazısı yazılır.
Üst Yazı ve Senato Kararı Eğitim Komisyonu Başkanlığına gönderilir. Ekte kayıtlı formlarla birlikte YÖKSİS/ABAYS veri tabanına girişi yapılır. Başvurusu sonucu (Kabul/Red) sistem üzerinden bildirilir.